Türksat, başta olmak üzere uydu tv, uydu frekansları, uydu alıcısı, uydu frekansları, dijital yayın, karasal yayın, türksat 5B, Türksat frekansları, Türksat 5b yeni frekansları, disney channel frekansı, LALEGÜL TV frekans, uydu dünya, uydu dünyası, Türksat otomatik ayarlarının nasıl yapılacağına dair her türlü bilgileri sitemizde bulabilirsiniz

Türksat otomatik Arama Frekansı için Tıklayınız...


18 Ocak 2014 Cumartesi

almak istiyorsunuz, LCD, LED, Plazma gibi farklı teknolojilerin yanında 3D , Smart Tv derken kafanız karıştı. Farklılıkları neler? Hangisini almalısınız?

LCD nedir?
Tüplü ların ardından piyasaya çıkan ve adından sıkça söz ettiren LCD, adını İngilizce sıvı kristal ekran (Liquid Cristal Display) kelimelerinin başharflerinden almıştır.
Polarize cam katmanları arasında bulunan likid hücrelerin elektrik akımı ile kutuplaşması (floresan Benzeri bir ) presibiyle çalışmaktadır. LCD ekranlar tazeleme hızının düşük olması nedeniyle (akıcı bir görüntü sağlanamadığı için) önce hesap makineleri ve kol saatlerinde çok düşük çözünürlük ve tek renk seçeneğiyle ortaya çıkmıştı. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle 1 milisaniyenin(200 MHz) altına inmiştir. Bu sürenin insan gözüyle algılanması mümkün değildir. Bu şekilde akıcı görüntüler elde edilmesiyle birlikte LCD televizyonlar piyasaya çıkmaya başlamıştır.
teknolojisinde kullanılan sıvı kristal hücrelerin tepki süreleri tüplü ekranlara göre düşüktür. Bu nedenle hareketli görüntülerde netlik azalır, sabit görüntülerde ise netlik artar. LCD ekranlarda yarı ömür diye tabir edilen bir terim kullanılmaktadır. Yarı ömür, LCD ekranın parlaklığının, bu süre içerisinde kapasitesinden yaklaşık yüzde 50'sini kaybedeceğini belirtmektedir. Yaklaşık olarak 100.000 saatlik bir ömür sunan LCD TV'lerin günde ortalama dört saat açık kalması durumunda yarı ömrü 34-36 yıl kadar olmaktadır.

#Sayfa#
LED nedir?
LED, ingilizce'de ışık yayan diyot' anlamına gelen "Light Emitting Diode" kelimelerinin kısaltılmış halidir. 'ler için aynı zamanda arkadan aydınlatmalı LCD tabiri de kullanılmaktadır. LED TV'lerde en büyük avantaj, yansıtılan görüntü içerisinde siyah olan bölgelere ışık sağlayan LED'lerin kapatılarak tam siyah görüntü elde edilmesidir.
Ekrana yansıtılan görüntüde siyah bölgelere ait LED'ler kapatılarak çok yüksek kontrast oranlarına ulaşılabilmektedir. Bu da görüntü netliğinde belirgin bir artış elde edilmesini sağlar. Örnek olarak, standart bir LCD TV 1:10.000 ile 1:50.000 arasında kontrast oranına sahipken bir LED TV'de bu oran 1:2.000.000 ile 1:5.000.000 arasında değişmektedir.

LED TV mi LCD TV mi?
LED TV'ler enerji kullanımı konusunda LCD 'ye göre daha tasarrufludur. LED TV'lerde ışık kaynağı görüntüye göre kontrol edildiği ve siyah görüntüde ledler açılıp kapatılabildiği için LCD TV'ye oranla daha yüksek boyutlarda sağlanabilmektedir. Örnek olarak ortalama bir LCD TV 150- 200 Watt civarında enerji tüketirken aynı boyuttaki bir LED TV'de bu oran 40-90 watt civarındadır. Bu da %50 - %60 oranında bir enerji tasarrufu demektir. LED TV 'lerin bir başka avantajı renk miktarındaki oransal artıştır. Standart bir LCD TV mevcut renklerin %70 ile %75'i gösterilebilir, LED TV 'lerde bu oran %85'e kadar çıkmaktadır. Bu nedenle LED TV 'ler daha canlı görüntü vermektedir.
Peki Tüm LED Tv'ler aynı teknolojiye mi sahip?
LED TV'ler doğrudan aydınlatma ve kenardan aydınlatma teknolojisi olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu yapısal farklılıkların kendilere has avantajları bulunmaktadır.
Doğrudan aydınlatma teknolojisi ile üretilen LED TV'lerde çok yüksek kontrast oranlarına ulaşılabilmektedir. Kullanılan led sayısı ve etki ettiği bölgenin büyüklüne bağlı olarak görüntü kalitesi artmaktadır.
Kenardan aydınlatma teknolojisine sahip LED Tvlerde ise çok ince tasarımlar yapılabilmektedir. Kenardan aydınlatmalı LED TV'ler doğrudan aydınlatmaya oranlar daha az enerji tüketmektedir.Ayrıca bu teknolojiyle üretilen LED TV'lerin üretim maliyeti de düştüğü için daha uygun fiyatlarla son kullanıcıya ulaşabilmektedir.
#Sayfa#
LCD ve LED Tvlerde en çok yaşanan sorunlar;
LCD ve LED Tv teknolojisinde en büyük sorunlardan biri ölü piksel sorunudur.
LCD ve LED TV'lerde üç ayrı şekilde görülebilmektedir.
1- Ölü piksel (Dead pixel) ekran üzerinde ölü piksel görünen noktada hiçbir görüntü iletilmez. Ekran çalışırken siyah boş bir nokta olarak görünür.
2- Renkli ölü piksel (yanık) Stuck Pixel Ekran üzerindeki ölü pixel kırmızı yeşil veya mavi renkte takılı kalmış bir nokta olarak görülmektedir.
3- Beyaz ölü piksel (White pixel) Ekran üzerindeki ölü piksel daima beyaz olarak görülmektedir. Ölü pikselleri TVekranına bakarak farketmek biraz zordur. Bu nedenle özel hazırlanmış (tek renk) görüntüler TV ekranında oynatılarak ölü piksel tespiti yapılmaktadır.
LCD ve LED TV'lerde görülen bir başka sorun ise yanma sorunu (burn-in) olarak karşımıza çıkıyor. İzlenilen kanallarda kanalın logosu vb. gibi uzun süre sabit duran görüntüler sonucunda ekranda geçici veya kalıcı gölgelenmeler oluşabilmektedir. Üreticeler Burn-in sorununa garanti vermemektedirler.
100 MHz altındaki modellerde hareketli görüntülerde netlik bozulmaktadır.
LED TV'lerde yaşanan bir başka sorun ise ışık sızma sorunudur. LED TV'lerde görüntü oluşurken arka aydınlatma kapatılamaz veya kısalamaz, bu nedenle arka plandaki ışık görüntüyü oluşturan piksellerin arasından sızabilmektedir. Özellikle siyah, koyu tonlar veya beyaz ekranda farkediler bu sızmalar loş ışıklı ortamlarda ve karanlıkta belirginleşmektedir.
Televizyon izleme mesafesi ne olmalıdır?
Hem göz sağlığı açısından hem de daha keyifli bir izleme deneyimi yaşayabilmek için televizyon ile oturduğumuz yer arasındaki mesafe oldukça önemlidir. Göz doktorları tarafından sıkça dile getirilen Televizyonu yakından izlemek göz kaslarında yorulma ,baş ağrıları ve bulantı gibi sağlığa olumsuz etkilerinin yanı sıra , görüş açımızı daraltarak bizleri keyifli bir televizyon deneyiminden de uzaklaştıracaktır.
Peki Televizyon izlerken ekran ile aramızdaki ideal mesafeyi nasıl belirleyebiliriz
Aslında hesaplaması oldukça kolay. Televizyonun diyagonal ölçüsü (dikdörtgenin bir köşesiyle çaprazında bulunan köşesi arasında çizilen çizgi anlamına gelen) baz alınır. Bu ölçü 2 veya 2.5 ile çarpıldığında ideal uzaklık elde edilir. Örnek olarak; 102 cm ekranda 204 cm ile 255 cm arasındaki oturma mesafesi idealdir. Ama 139 cm bir ekranda oturma mesafesi 278 cm ile 347 cm arasında olmalıdır.

0 comments:

Yorum Gönder