Ülkemizde Karasal şu an televizyon yayıncılığında 'analog' dediğimiz bir teknoloji kullanılıyor. Diğer yandan 'sayısal yayın' diye tabir edilen yeni bir yayıncılık teknolojisi de gelişmiş bulunuyor. Avrupa'da ve ülkemizde bu yayıncılık teknolojisine geçiş aşaması yaşanıyor. Bazı ülkeler geçişi tamamladı ama büyük bir kısmında geçiş süreci devam ediyor. En geç 2015 yılında Türkiye gibi bu Avrupa ülkeleri de geçişini tamamlamış olacak.
Sayısal yayıncılığa geçişle ülkede nasıl bir değişim yaşanacak? Sayısal yayıncılıkta yayınlar sıkıştırıldığından daha dar bir frekans boyutundan daha çok yayını vatandaşa ulaştırılabilme imkânı sağlanacak. Mesela analog yayında bir yayın için ayırdığımız frekans boyutuyla; sayısal yayıncılıkta 7-8 yayın yapılabilecek.
Karasal sayısal yayın izleyiciye ne vaat ediyor ve izleyici sayısal yayını alabilmek için nasıl bir yol izlemeli? Televizyon yayınları karlanma olmaksızın net bir şekilde ve ücretsiz olarak tüm yerleşim yerlerinden izlenebilecek. Yayınların görüntü kalitesi kullanılan teknoloji nedeniyle garanti altına alınıyor. Yayınların bir kısmı yüksek çözünürlüklü (HD), bir kısmı da standart çözünürlüklü (SD) olacak ve ücretsiz izlenecek. Televizyon anteni olarak ortak çatı anteninin apartmanlarda dağıtılmasını tavsiye etmekle birlikte, nüfusun önemli bir kısmında ev içerinde de basit bir anten ile yayın alınabilecek, bu da televizyon alıcılarının kolaylıkla bir odadan diğer bir odaya, bahçeye veya balkona taşınabilmesi demek.
Tablet ve dizüstü bilgisayarlar gibi mobil cihazlarla da uygun donanım kullanmak koşulu ile yayınlar alınabilecek. İzleyicilerin mevcut televizyonları ile bu yayını alabilmeleri için Set Üstü Cihaz (Set Top Box-STB) edinmeleri gerekiyor. İzleyiciler yeni televizyon veya set üstü cihaz satın alırken özel logolu (digital thick) cihazları yani karasal sayısal yayıncılığa uygun cihazları tercih etmeliler.
Yeni televizyon alacak olan izleyiciler için durum ne? Teknik özellikleri belirlenen karasal sayısal yayını alabilecek televizyon cihazları henüz piyasada satılmıyor. Ancak yakında alıcıların DVB-T2'ye uygun olup olmadıklarını test edecek bir Test Merkezi kurulacak. Yerli veya yabancı tüm üreticiler ürün modellerinden bir numuneyi bu test merkezinde test ettirecekler ve test sonuçları RTÜK'e sunulacak. RTÜK onayından sonra üreticiler onay logosunu ürüne yapıştıracak ve vatandaşlar bu ürünleri satın alabilecek.
0 comments:
Yorum Gönder